Yoghurt met minder lactose
Sinds kort maak ik zelf mijn yoghurt. Ik heb gelezen dat de yoghurt uit de supermarkt nog altijd behoorlijk meer lactose bevat dan nodig is. Als je het namelijk ca. 24 uur laat staan dan wordt echt zowat alle lactose opgegeten. Hihi pacmannetjes.
De eerste keer heb ik een eenvoudige thermosfles gekocht en daarin de yoghurt 24 uur laten staan. Het was goed geworden, maar kwam een beetje moeilijk uit de fles.
Later heb ik een yoghurtmachine gekocht (zonder stroom :-)) met twee 1 kg bekers met het idee dat ik dan alweer yoghurt kan maken als de eerste nog niet op is. En dat moet ook, want je maakt de yoghurt telkens weer met een paar eetlepels van de ‘oude’ yoghurt.
Recept
nodig:
- ca. 3/4 l biologische volle melk
- ca. 4 eetlepels yoghurt (die je al hebt of een goede biologische yoghurt) (het schijnt dat hoe beter de kwaliteit van de yoghurt hoe beter, d.w.z. diverser de yoghurtculturen zijn, ik zal daar een blog aan wijden)
- voedselthermometer
- beker 1 kg
- yoghurtmaker of hooizak
doen:
- verwarm de melk naar ca. 35 °C
- doe in de beker ca. 4 eetlepels yoghurt (koud)
- water verwarmen naar ca. 45 °C voor de yoghurtmaker
- vul de yoghurtmaker met het water
- laat ca 12 uur staan en vul dan de yoghurtmaker opnieuw met water
- laat weer 12 uur staan (paar uur korter kan ook, het luistert niet zo nauw en is na ca. 16 uur al prachtig lobbige yoghurt.